Dit is de ultieme gids om zelf op een makkelijke manier SEO te leren. Hieronder lees je 6 van de meest handige en beste bronnen die ik wekelijks gebruik (of heb gebruikt) om mijn SEO kennis naar een hoger niveau te tillen.

Deze lijst is speciaal samengesteld met bronnen die relatief eenvoudig te volgen zijn en bekend staan om hun kwaliteit.

Wil je dus hoger in Google komen en zelf SEO leren, dan raad ik absoluut aan de onderstaande gave bronnen te raadplegen.

Laat me nog wat duidelijkheid scheppen.

Dit is GEEN gids waar je alle ins en outs over SEO leest en je een guru wordt in SEO. Deze gids geeft je de beste bronnen om dit te leren.

In tegenstelling tot wat een hoop mensen denken is SEO geen trucje die je zomaar even uitvoert. Het algoritme van Google bevat honderden rankfactors die ik hier niet allemaal zal benoemen.

Daarom heb ik onderstaande bronnen voor je gebundeld die jou als ondernemer of websitebeheerder absoluut helpen om beter te worden in SEO.

Wanneer je de technieken toepast die besproken worden in de links die je van mij krijgt, dan kan het haast niet anders dat je resultaat gaat halen met je SEO.

Zelf SEO Leren: 6 extreem hulpvolle bronnen

Er zijn zeker meer goede bronnen dan onderstaande 6. Deze 6 titels hebben in ieder geval mij heel erg geholpen om meer informatie over SEO op te doen en er uiteindelijk zelfs mijn werk van te maken.

Wekelijks luister ik podcasts over SEO, lees ik boeken, spit ik blogs door of kijk ik YouTube video’s. Van al deze bronnen, vind ik onderstaande 6 het meest geschikt voor ondernemers die zelf meer over SEO willen leren.

Lets take a look!

Brian Dean

1. Brian Dean – Backlinko

Brian is één van de meest gerespecteerde SEO specialisten van dit moment. Met zijn eigen blog en YouTube-kanaal weet hij rankings te behalen waarmee hij grote bedrijven met een veel hoger budget weet te verslaan in Google.

Brian is tevens bekend geworden met zijn Skyscraper techniek. Hij introduceerde het aan het grote publiek en nu gebruikt vrijwel ieder marketingbureau deze goed werkende contentstrategie.

Het mooie aan de artikelen van Brian Dean is dat je zelf weinig tot geen technische kennis nodig hebt om zijn SEO-ideeën uit te voeren.

Aanrader!

Bezoek site

sam oh ahrefs

2. Ahrefs Youtube-kanaal

Als je liever niet teveel leest, maar liever een video bekijkt dan kan ik je van harte het Youtube-kanaal van Ahrefs aanbevelen. Ahrefs is een toolset voor backlinks en SEO-analyse. Het wordt veel gebruikt door SEO professionals die serieus bezig zijn met linkbuilding en analyse van concurrenten.

Zelf gebruik ik Ahrefs ook en ervaar het als een zeer krachtige tool.

Op het YouTube-kanaal van Ahrefs tref je video’s als deze aan die je in een aantal minuten volledig bijpraten op een bepaald onderwerp: in dit geval SEO voor WordPress.

Ze komen vrijwel iedere week met een nieuwe video, dus houd deze mensen in de gaten!

Bezoek Youtube-kanaal

rand fishkin MOZ

3. MOZ: Whiteboard Friday

Opnieuw video’s. En dat is iets wat MOZ uitstekend heeft begrepen. MOZ is de all-in-one toolset voor SEO met o.a. keyword research, site audits en linkbuilding.

MOZ publiceert iedere vrijdag een “whiteboard-friday-video” met daarin vrijwel telkens een ander SEO onderwerp. De video’s zijn in het Engels, maar zeer goed te volgen. Ze variëren van beginnersniveau tot wat meer gevorderd.

De video’s zijn echt de moeite waard en duren meestal maximaal 10 minuten.

Bezoek de website

MOZ SEO Beginners Guide

4. MOZ: Biginners Guide

Weer een onderdeel van MOZ. In tegenstelling tot de Whiteboard Friday video’s, is deze gids voor beginners met name op tekst gebaseerd. Maar laat je dat vooral niet afschrikken. Want een korte blik op de gids leert je dat deze boordevol waardevolle content staat en tevens op een fraaie manier is gepresenteerd.

Zelf ben ik veel in SEO groepen te vinden en lees ik veel blogs op dit vlak. Vaak als iemand met een vraag komt om de basis van SEO te leren, wordt er verwezen naar deze post.

Kortom: bookmark deze gids en bestudeer hem tot in detail. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je deze gids niet één maar twee keer hebt bestudeerd je meer van SEO weet dan 95% van de ondernemers.

Bekijk de complete gids

SEO 101 podcast

5. Pocast: SEO 101 on WebmasterRadio.fm

Wat mij betreft mag een podcast absoluut niet ontbreken in deze lijst. Mocht je het nog niet doen, dan raad ik je absoluut aan om eens een podcast te luisteren in de auto of bijvoorbeeld tijdens het sporten.

En hoe mooi is het als je dit kan combineren door eindelijk eens die SEO kennis bij te spijkeren. Met de SEO 101 Podcast op WebmasterRadio.fm kan dit uitstekend. Het mooie is dat deze podcast al meer dan 200 afleveringen hebben opgenomen. Dit maakt het een bron van onschatbare SEO kennis voor de beginner.

De hosts Dunn en Carcutt bespreken basis SEO onderwerpen en helpen echt je SEO kennis, zoals het leren schrijven voor SEO, op een relatief eenvoudige manier te verbeteren. Heb je dus niet zoveel met lezen en vind je het prettiger om te luisteren, dan moet je deze podcast absoluut eens proberen.

Ga naar Podcast

Yoast gratis cursus

6. Gratis SEO training voor beginners van Yoast.

Yoast is een begrip in SEO Land. Het Nederlandse bedrijf heeft een SEO WordPress-plugin ontwikkeld die miljoenen keren is gedownload en geïnstalleerd.

Hoe tof is het dat ze hun SEO kennis delen via een gratis training?

Met deze training leg je een gedegen basis voor alles wat je met SEO kan doen. Van content zoals Keywords, SEO Copywriting en de structuur tot je site. Maar ook een stukje techniek zoals crawling van je site en zogenaamde ‘Rich results‘.

Bekijk website

Hulp nodig bij SEO?

Mocht je oprecht geïnteresseerd zijn om zelf SEO te leren en de basis SEO activiteiten niet uitbesteden aan een derde partij, dan zijn bovenstaande referenties echt extreem waardevol.

Zie je dit echter toch niet zitten?

Uiteraard kan ik je ook verder helpen. Ik controleer of je website de basis heeft voor goede posities in Google en kom met aanbevelingen.

Want aanbevelingen zijn er altijd.

Heb jij bijvoorbeeld al eens:

  • De snelheid van je website gecontroleerd?
  • Keyword research gedaan?
  • Gecontroleerd of je een XML sitemap hebt?
  • Gekeken of al je title’s uniek en wervend zijn?
  • Op 404 pagina’s gecontroleerd?

Niet?

Dan wordt dat echt wel tijd. Dit is namelijk echt wel de basis van een goede SEO.

Toch liever dat iemand anders dit voor je doet? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.